Programma 2018

Ayse Hendriks

fotograaf, toont de laatste serie van haar autonome werk, o.a. haar Vermeer meisjes en stillevens waarvan enkele stuks nog te koop zijn. Hiernaast natuurlijk haar recente werk, veelal in opdracht uitgevoerd.

- Geopend van 11.00-17.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Tentoonstelling: In het kader van het thema dieren dit jaar zullen portretten van dieren natuurlijk ook niet ontbreken. Ayse vertelt graag over haar werk, de materialen en de kunst van het zien. Tijdens een drankje en een hapje ben je volledig vrij om de kleinschalige expositie te bekijken.

Kunstcentrum Brugman

In het Huygenskwartier kan men niet alleen passief kunst bekijken, maar ook actief kunst beoefenen. Heel bijzonder is de combinatie van verkoop van teken- en kunstschildersbenodigdheden en de mogelijkheid een cursus of workshop te volgen bij Brugman. Een aantal docenten/kunstenaars verzorgen de cursussen. Zij leren kinderen en volwassenen alles over kunst-schilderen. Bij Galerie Brugman, ingang aan de Herenstraat 125, exposeren iedere maand beeldende kunstenaars.

- Geopend van 10.00-17.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Tentoonstelling: Beeldfantasieën, fotokunst op hoog niveau door Kasias Photo Art Club uit Rijswijk. Met hun beeldfantasieën hopen de leden de bezoeker te verrassen en te inspireren. De werken bestaan voor een groot deel uit manipulaties van één of meerdere foto’s en kenmerken zich door een levendig kleurgebruik, gevoel voor humor en een enorme creativiteit. Daarnaast zal er ook experimenteel fotowerk te zien zijn.
Tussen 13.30-15.30 uur gratis workshop vogel schetsen door Corné Akkers. Reserveren niet mogelijk. Wees er op tijd bij, want vol is vol!

Museum Swaensteyn

Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen.

- Geopend van 12.00-17.00 uur
- 50% korting op entree (€3,- i.p.v. €6,-, kinderen gratis)
- Tentoonstelling: De Gouden Eeuw van de Vliet
Van 8 september t/m 2 december organiseren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn een tentoonstelling over de geschiedenis van de Vliet. De Vliet is een van de oudste en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland. Door haar ligging in de nabijheid van grote steden als Den Haag en Leiden heeft de Vliet bijzondere bewoning aan het water opgeleverd, maar ook een scala aan agrarische en industriële bedrijvigheid. Met historische kaarten, prenten en schilderijen wordt getoond hoe de Vliet met de eeuwen is veranderd. Per eeuw zullen een aantal hoogtepunten worden belicht, zoals op Huygens’ Hofwijck het gebruik van een buitenplaats en in Museum Swaensteyn onder andere het reizen per trekschuit, de bouw van het sluizencomplex en het leven aan de Vliet in de 20e eeuw. Hedendaagse schilderkunst waaronder werk van Maurice Heerdink en de foto’s van Charles Groeneveld, tonen hoe de Vliet ook nu nog een inspiratiebron is voor velen.
Gratis audiotour tussen 12.00-17.00 uur door de vaste collectie

14.00-16.00 uur Workshop Schilderen voor volwassenen met Theodora Plas
Wat voor een gevoel roept de kleur blauw op in een kunstwerk en wat gebeurt er als je geel vervangt door rood? Deze workshop biedt een speelse kennismaking en onderzoek naar de zeggingskracht en samenspel van kleuren. Pak onder leiding van deze ervaren kunstenares een penseel en ervaar de Kracht van Kleur! Aanmelden verplicht via: theodoraplas@kpnplanet.nl Prijs: € 2.50 per persoon

15.00-15.30 uur Uitreiking schilder/tekenwedstrijd “De Voorburgse Vogel”

Speurtocht “De Voorburgse vogel” voor kinderen (6 t/m 10 jaar), gratis af te halen aan de kassa van Museum Swaensteyn

Kunstuitleen Voorburg

In het smalste pandje van Voorburg kun je inmiddels al meer dan 35 jaar terecht voor het lenen van kunst. Zonder subsidie of winstoogmerk maakt de stichting beeldende kunst voor iedereen toegankelijk! Het laagste tarief van de regio gecombineerd met flexibele voorwaarden. Voor slechts €13,95 per maand kun je hier de mooiste kunst lenen. Er wordt éen prijs gehanteerd ongeacht het formaat of de verkoopprijs van het kunstwerk. Bezorgen aan huis is ook mogelijk.
- Geopend van 10.00-17.00 uur
- Gratis entree
- Twee tentoonstellingen:
Expositie Beesterlijk! Originelen, posters, kaarten en abriformaat prints van dieren in alle soorten en maten.
Wat begon met het verzamelen van bijzonder geïllustreerde kerstkaarten, monde uit in een complete tentoonstelling over beesten. Van een viertal kunstenaars/ illustratoren tonen we nu fantastische tekeningen, schetsen, schilderijen en natuurlijk meer kaarten, posters en ander moois… Een ode aan het dier op een meesterlijke, illustratieve wijze, net een beetje anders dan in het echt. De exposanten hebben allemaal hun eigen manier om de beesten in beeld te brengen, grappig, schattig, humoristisch, fantasierijk, maar vooral met een grote liefde voor het dier! Exposant Annemieke Rodenburg is 6 oktober aanwezig

Mooi aan de Vliet is in samenwerking met de Voorburgse musea, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, een tentoonstelling over de Vliet. Op de bovenste etage exposeren 7 kunstenaars nieuwe schilderijen, fotografie en sieraden, die zij speciaal voor deze expositie gemaakt hebben. Centraal hierbij staat de herkenbaarheid en schoonheid van Leidschendam-Voorburg, met de Vliet als uitgangspunt. Het thema ‘Mooi aan de Vliet’ vertaalt zich naar vrolijke Vliet-gezichten, verwijzingen naar de grote kerk, Hofwijck en andere iconen van Leidschendam-Voorburg. Liefhebbers van Voorburg kunnen hun hart ophalen, want alle werken zijn te koop.

Galerie Frans Kokshoorn

Frans Kokshoorn, geboren en getogen in Voorburg. volgde aanvankelijk een bouwkundige opleiding. Daarna ging hij naar de Vrije Academie en naar de Koninklijke Academie in Den Haag. In 1976 rondde hij zijn studie figuratief beeldhouwen af. Sinds 1977 exposeert hij veelvuldig in groeps – en individuele tentoonstellingen. Tevens maakt hij werk in opdracht. Zijn werk is in het bezit van vele particulieren en bedrijven in binnen – en buitenland.
Zijn onderwerpen zijn de mens, huizen en steden. In zijn menselijke figuren geeft hij de anonimiteit weer, door de hoofden te vervangen door andere vormen. Frans vindt humor een belangrijke factor in zijn werk. Zijn bronzen huizen en steden vormt hij zonder vooropgesteld plan; in deze werken is de structuur het belangrijkste. Hij heeft zijn eigen galerie waar hij naast af en toe zijn eigen werk, meestal werk van anderen exposeert.

- Geopend 11.00-16.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Tentoonstelling: Marlice ten Have bronzen vogels, Frans Kokshoorn objecten.
Glaskunstenaar Ming Chen geeft een demonstratie kerstballen blazen. Deze zijn ook te koop!

Foto Atelier BW5

Foto Atelier BW5 is gevestigd aan het Zwartepad 5 in Voorburg. BW5 richt zich op het organiseren van foto-exposities (met af en toe een uitstapje naar andere kunst).

- Geopend 12.00-17.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Tentoonstelling: RAGAZZI te zien: 13 portretfoto’s van 5 Italiaanse modellen van amateur-fotograaf Frank Rozenberg. Achter de expositieruimte is de fotostudio gelegen. Daar staan ook twee vreemde vogels: een spierwitte mannelijke en vrouwelijke mannequin-pop. Maak met hem of haar een selfie, post die op Instagram samen met een foto van je favoriete foto uit de RAGAZZI-expositie en maak kans op een fotoshoot! Die kans wordt natuurlijk groter als je hem of haar wat aankleedt met een muts, pet, cap, das, sjaal, een nep-bontje, een verentooi of iets anders creatiefs verzint!

ArtiBrak

De vereniging ArtiBrak is in 2007 ontstaan door een fusie van bestaande kunstenaarsverenigingen in Leidschendam-Voorburg en de regio Haaglanden. De vereniging heeft tot doel het bevorderen van beeldende kunst en het stimuleren van culturele activiteiten in de gemeente Leidschendam-Voorburg, alsmede de regio Haaglanden en de participatie daarin van de bevolking. In dat kader worden allerlei vormen van kunstuitingen gestimuleerd en binnen gehaald in de galerie aan de Herenstraat.

- Geopend 11.00-16.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Tentoonstelling: Drie jonge talenten, die onlangs zijn afgestudeerd aan de KABK, exposeren hun eindexamenwerk bij galerie ArtiBrak. Voor de galerie zal kunstenaar Koos Modderman aan het werk zijn.

Reflex33 lijstenmakerij

Een ambachtelijke lijstenmakerij & inlijstwinkel met een keus uit meer dan 2000 lijstprofielen in diverse prijsklassen. Handbelegde gouden en zilveren lijsten, passe-partouts snijden ze in alle maten. Tevens een zeer uitgebreide collectie foto lijsten in goud en zilver en z.g. standaard lijsten in hout, metaal, aluminium. Ook heeft Reflex veel vierkante lijsten en kan men er terecht voor ophangsytemen en verlichting. Ingelijste etsen van Voorburg, Rijswijk en Leidschendam uit voorraad leverbaar.

- Geopend 11.00-16.00 uur
- Gratis toegankelijk
- Ed Vermeulen geeft een presentatie passe-partout snijden!

Huygens’ Hofwijck

Hofwijck is één van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Op Hofwijck beleeft u de Gouden Eeuw door de ogen van dichter, musicus en diplomaat Constantijn Huygens en zijn wereldberoemde zoon wetenschapper Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit die tijd. De buitenplaats Hofwijck is in 1641 ontworpen en gesticht door Constantijn Huygens zelf. De tuin heeft een uniek ontwerp in de vorm van het menselijk lichaam. Christiaan Huygens, de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend, woonde en werkte de laatste zeven jaar van zijn leven op Hofwijck.

- Geopend 12.00-17.00 uur
- 50% korting op entree museum (€3,- i.p.v. €6,-, kinderen gratis)
- Tuin gratis te bezichtigen
- Tentoonstelling: De Gouden Eeuw van de Vliet
Van 8 september t/m 2 december organiseren Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn een tentoonstelling over de geschiedenis van de Vliet. De Vliet is een van de oudste en meest drukbevaren trekvaarten in Zuid-Holland. Door haar ligging in de nabijheid van grote steden als Den Haag en Leiden heeft de Vliet bijzondere bewoning aan het water opgeleverd, maar ook een scala aan agrarische en industriële bedrijvigheid. Met historische kaarten, prenten en schilderijen wordt getoond hoe de Vliet met de eeuwen is veranderd. Per eeuw zullen een aantal hoogtepunten worden belicht, zoals op Huygens’ Hofwijck het gebruik van een buitenplaats en in Museum Swaensteyn onder andere het reizen per trekschuit, de bouw van het sluizencomplex en het leven aan de Vliet in de 20e eeuw. Hedendaagse schilderkunst waaronder werk van Maurice Heerdink en de foto’s van Charles Groeneveld, tonen hoe de Vliet ook nu nog een inspiratiebron is voor velen.

14.00-15.00 uur gratis instaprondleiding (max. 20) door tuin en huis.
Speurtocht hondje Geckie voor kinderen (8 t/m 12 jaar) gratis af te halen aan de kassa van het museum

Site by Alsjeblaft!